Årets byfestkunstner er Pippip Ferner(58) fra Nesøya i Asker. Hun vil først og fremst stille med et digert myldrebilde i Bærum Kulturhus andre etasje.

-Jeg vant denne utstillingsplassen i forbindelse med grunnlovsjubileet i fjor, og da jeg så det store rommet ble fristelsen stor til å lage et digert bilde, smiler Pippip.

Bildet blir fire og en halv meter bredt, og det ene tok det andre da kunstneren satte i gang.

-Målet ble å lage et myldrebilde for barn, inspirert av min egen interesse for alt som lever under vann, forteller Pippip. Det store bilde et tegnet i svart/hvitt og her er det bare å jakte på alle de rare tingene som finnes der nede på havbunnen. Reker, krabber, skjell, koraller og vekster er bare noe.

I tillegg til kunstverket lager Pippip Ferner en kunstbok for barn, hvor utsnitt av tegningene kan fargelegges av barna. Alle bildene følges av små tekster med et fakta og miljøfokus på dette.

-Mitt ønske med kunsten er å skape undring, hva skjer med reka når havet blir varmere? Hvordan vil den se ut, hvis den mister evnen til å lage skallet, eller blir den borte? Og vil det komme helt nye arter vi ikke har sett før i våre farvann? Man kan bare spørre, men uansett må vi alle prøve å holde det havet vi har så rent som vi klarer.

-Fakta i boken kommer fra biologer og andre som har mer greie på sånt enn meg, fortsetter hun, selv vil jeg bare prøve å dele min entusiasme for alle småkrypa der nede.

 IMG_1858 PIPPIP i atelieret sitt.

Da Pippip vokste opp på Nesøya tilbrakte hun mesteparten av livet nede i fjæra. Time etter time lette og fant hun de underligste ting, og mesteparten ble tatt med inn til mor og far på kjøkkenbordet for grundige undersøkelser.

-Alt var ikke like populært å komme drassende inn med, ler hun i dag, men jeg hadde tålmodige foreldre. Familien besto av fire barn og i dag bor flesteparten fremdeles i barndomshjemmet, noen i gamlehuset, andre i nybygg på drømmetomta i «havgapet».

-Vi kaller oss Kollektivet og i dag er vi 13 stykker. Noen har flyttet hjemmefra, men dette er basen.

Etter hjemmestudiene av alle metemarker, øyenstikkere og innsekter både under og over vann var kursen staket for Pippip, og ferden gikk til Edinburg og New York for kunststudier.

I dag er det tegningen som er hovedfokuset.

-Nysgjerrigheten er drivkraften min, jeg liker å utfordre tegningen, men også å skape kunst av gjenbruk er moro. Vinnerkunstverket i fjor var et par rottefellabindinger dekorert med to hoder av Kari og Ola, avslutter Pippip.